• Winda
  • Duży pokój
  • Gabinet
  • Łaźnia
  • Spiżarnia
  • Garderoba

Celiakia - kompendium wiedzy! #przepis

Dziś na tapecie celiakia - choroba o podłożu genetycznym, której charakterystyczną cechą jest nietolerancja na gluten, czyli zawarte w zbożach białko. Jak rozpoznać i leczyć celiakię?

Na celiakię częściej zapadają kobiety. Wiek nie gra tu roli - choroba może ujawnić się we wczesnym dzieciństwie lub dorosłym życiu. Mimo że celiakia uchodzi za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową człowieka, jej wykrywalność w Polsce wynosi jedynie ok. 5%, co znaczy, że aż kilkadziesiąt tysięcy osób, nie jest świadomych swojej choroby!*

Spożywanie glutenu powoduje u osób cierpiących na celiakię reakcję autoimmunologiczną, w wyniku której zostaje uszkodzona błona śluzowa jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zostają zniszczone i nie wchłaniają prawidłowo składników odżywczych, co prowadzi do powstania zespołu złego wchłaniania.

Najczęściej występujące objawy klasycznej celiakii, to m.in.: 
  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • problemy trawienne
  • brak łaknienia
  • spadek masy ciała
  • anemia
  • depresja

Jak rozpoznać celiakię?
Pierwszym etapem jest wizyta u lekarza rodzinnego, który powinien skierować pacjenta z podejrzeniem choroby trzewnej do gastroenterologa. Jeśli lekarz podejrzewa celiakię, zleci badanie krwi - zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:
  • przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
  • przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
  • przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
Dieta bezglutenowa
Stosowana w celiakii dieta wymaga odstawienia wszelkich produktów, w których obecny jest gluten. Żywienie zgodne ze wskazaniami lekarzy i dietetyków jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania osób zmagających się z nietolerancją na gluten.
Co jeść, a czego unikać w celiakii?



Produkty zakazane:
  • Produkty zbożowe i przetwory otrzymywane ze zbóż takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut
  • Napoje otrzymywane z jęczmienia m.in. piwo
  • Żywność konserwowaną
  • Przetwory mięsne
Produkty zalecane:
  • Nabiał, jaja
  • Drób, chude mięso, ryby
  • Owoce, warzywa
  • Ziemniaki, ryż
  • Grykę, soję
  • Fasolę, soczewicę, groch

Bezglutenowe brownie z owocami leśnymi:
Niezbędne produkty(na blachę 20 cm x 25 cm):

5 jaj (rozmiar L)
100 g mąki gryczanej
150 g jeżyn
100 g jagód (lub borówek)
50 g malin
2/3 szklanki cukru
180 g gorzkiej czekolady
170 g masła /margaryny

Przygotowanie: W kąpieli wodnej (tj. w miseczce ułożonej nad gotującą się wodą w garnku) rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę i masło. Można też roztopić je poprzez umieszczenie w małym rondelku i bardzo wolne podgrzewanie. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy na najniższych obrotach. Dodajemy po łyżce  [przestudzoną (!)] rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy wszystkie owoce leśne. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie Celsjusza przez ok. 18-20 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: proste-danie.pl


Cierpisz na celiakię? Napisz, jak sobie z nią radzisz!





    Standardowe Komentarze
    Komentarze Facebook

14 komentarze:

  1. To prawda.. niestety bardzo duża grupa ludzi nie jest świadoma tego, że jest chora. Bardzo dobry wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niektórzy źle tolerują gluten i też powinni go wykluczyć.
    Ja staram się go unikać.

    Pozdrawiam
    https://taniedoskonala.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przepisów jest sporo na bezglutenową dietę. Proponowane brownie wygląda przeapetycznie!
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio spróbowałam upiec chleb bez mąki. same ziarna, bałam się trochę bo nigdy nie piekłam w panasonicu czegoś, co nie ma mąki ale chlebek finalnie wyszedł przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakuje jeszcze lepiej ☺! Pozdrawiam również 😘!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie piekłam chleba :o

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szczęście dziś już jest łatwiej- dzięki przepisom w internecie oraz dostępności produktów :) Twój przepis na ciacho jest super! Zapraszam do siebie- też się znajdzie kilka bezglutenowych propozycji!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo cenne rady, wszystko co najważniejsze o tej chorobie w jednym miejscu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe porady. Celiakia to naprawdę potworna choroba, cieszę się, że żadne z moich dzieci nie ma stwierdzonej i podejrzewanej celiakii...

    OdpowiedzUsuń
  11. Na szczęście nikt z moich bliskich nie choruje, ale wiem że nierozpoznana lub lekceważona może poczynic spustoszenie w organizmie :/

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda tylko ze czasami jest problem uzyskania skierowania na zwykła morfologię od lekarza, nie mówiąc juz o badaniach w kierunku celiaki :(

    OdpowiedzUsuń