• Winda
  • Duży pokój
  • Gabinet
  • Łaźnia
  • Spiżarnia
  • Garderoba

Jak przygotować szybki lunchbox do pracy? Sałatka z burakiem i awokado. #przepis

W blokowej Spiżarni przepis na szybki lunchbox do pracy - gwarancja jakości i smaku :-). Dziś postanowiłam przygotować zdrową i superodżywczą sałatkę z dodatkiem mojego ulubionego naturalnego energetyka, buraka. To niepozorne warzywo o niezwykłych właściwościach - więcej TU,  zagościło na stałe w moim menu - regularnie piję poprawiające wydolność organizmu soki na jego bazie - przepisy TU i przemycam go także do innych posiłków. Sałatka z burakiem i awokado, to świetny pomysł na lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Szybka i łatwa w przygotowaniu, pełna witamin, mikro i makroelementów, wartościowych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.  Spróbujcie sami!



Niezbędne produkty:

- 1 średniej wielkości burak
- 1 papryka spiczasta
- 1 mały pomidor
- pół sałaty masłowej
- pół awokado
- 1/3 kostki sera feta


Składniki na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- pieprz ziołowy
- sól

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i umieścić w lunchboxie. Pokroić awokado, pomidora, paprykę i dodać do sałaty. Obranego buraka pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Ser feta pokruszyć w małe kawałki i dodać do sałatki. Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać startą skórkę umytej i sparzonej cytryny, dodać sól i pieprz wg uznania. Doprawić sałatkę sosem na 10 minut przed spożyciem.


_____________________________________________________________

Lubicie jeść lekkie sałatki w pracy? Dajcie znać :)!



    Standardowe Komentarze
    Komentarze Facebook

0 komentarze:

Prześlij komentarz