• Winda
  • Duży pokój
  • Gabinet
  • Łaźnia
  • Spiżarnia
  • Garderoba

Odzyskaj energię na jesień! #naturalne energetyki, cz. I

Przesilenie jesienne daje się we znaki wielu z nas. Senność, apatia, wahania nastrojów, czy spadek koncentracji, mogą skutecznie odebrać chęć do życia największym jego entuzjastom. Potrzeba bycia aktywnym, zmusza nas do sięgania do po środki, które tę aktywność wzmagają - pozornie. Jak podnieść poziom energii nie zaburzając funkcjonowania organizmu, czerpiąc siły witalne z natury?



#Sok z buraka


Do niedawna niedoceniany burak, dziś przeżywa prawdziwy renesans! Popularność buraka i jego przetworów jest jak najbardziej zrozumiała - to niepozorne wyglądające warzywo jest skarbnicą składników odżywczych i energetyczną bombą. Burak zawiera najwyższe wśród wszystkich owoców i warzyw stężenie tlenku azotu. Co to oznacza? Wzrost energii! Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając tym samym przepływ krwi i dotleniając organizm, czego konsekwencją jest znaczny wzrost parametrów wydolnościowych. Według badaczy z Uniwersytetu w Exeter, regularne spożywanie soku z buraka, zwiększa wytrzymałość organizmu aż o 16%! Wielu sportowców słusznie uznaje 'eliksir z buraka' za naturalny doping. Burak, to bogactwo witamin, m.in. wit. A, E, C, PP i odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego witamin z grupy B, m.in. wit. B2, B3, B5, B6, B9. Zawiera także makroelementy m.in, magnez, wapń, potas, fosfor, siarkę i chlor i mikroelementy - żelazo, miedź, cynk, mangan , chrom i jest skarbnicą wspomagającego pracę układu pokarmowego błonnika. Buraki często nazywane są naturalnymi antydepresantami - a wszystko dzięki temu, że zawierają betaninę - substancję wchodzącą w skład niektórych leków stosowanych przy depresji. Uwaga - świeżo wyciśnięty sok powinien 'odstać' min. 30 min przed spożyciem!


#Guarana


Wśród Indian uważana za magiczną, do dziś świeci triumfy popularności. Guarana zawiera szereg substancji, które tworzą unikatową, pobudzającą umysł i ciało kompozycję. Uznawane za zdrowszą alternatywę energetyków napoje na bazie guarany, utrzymują efekt stymulacji nawet do siedmiu godzin po spożyciu. Dodatkowo zwiększają wydolność i wytrzymałość organizmu, w sposób odczuwalny znoszą zmęczenie fizyczne i psychiczne, wpływają pozytywnie na koncentrację i zapamiętywanie, a także 'poprawiają' nastrój. Ciekawostką może być fakt, że guarana zawiera dużą ilość kofeiny - dokładnie trzy razy większą niż kawa, dzięki czemu guarana wpływa korzystnie na spalanie tkanki tłuszczowej i redukcję cellulitu.  Niestety, ze względu na obecność 'dużej dawki' kofeiny, guarana nie powinna być stosowana przez dzieci i kobiety w ciąży.


#Yerba mate


Popularny w kulturze południowoamerykańskiej ostrokrzew paragwajski, posiada szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych, które od kilkudziesięciu lat stanowią przedmiot badań naukowych. Okazuje się, że yerba mate zawiera niemal wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Lista zalet wynikających z regularnego spożywania yerby, zdaje się nie mieć końca: ostrokrzew m.in. wzmacnia odporność, znosi poczucie zmęczenia, dodaje energii, działa przeciwgorączkowo, uspokajająco itd... Naukowcy przez lata szukali substancji, odpowiedzialnej za 'cudowne' działanie yerby - początkowo przypuszczali, że jest nią kofeina, w trakcie badań odkryto jednak nową substancję - mateinę. Co ciekawe, mateina przypomina budową kofeinę, jednak w przeciwieństwie do niej nie uzależnia i nie wypłukuje elektrolitów. Jak parzyć yerbę? Według reporterów NG należy: Kubek z drewna albo tykwę wyparzyć wrzątkiem. Nasypać do środka suchej yerba mate (do 2/3 wysokości). Zatkać koniec rurki kciukiem, wkręcić w suchą mate i umieścić w kubku, tak żeby sitko znajdowało się tuż nad dnem, a rurka opierała się o brzeg kubka. Przygotować gorącą wodę o temperaturze ok. 80° (taką, jakiej używa się do zaparzania kawy rozpuszczalnej). Wlać wodę do termosu i szczelnie go zamknąć. Kubek z yerba mate napełnić wodą z termosu i zostawić tak długo, aż woda wsiąknie. To pierwsze zalanie nazywa się „para Santo Tomas”, czyli dla Świętego Tomasza. Sucha yerba mate tak wciąga w siebie wodę, jakby naprawdę wypijał ją niewidzialny święty. Potem dolewamy z termosu dwa–trzy łyki wody i pijemy. Kiedy w rurce zabulgocze powietrze, znów dolewamy trochę wody. W ten sposób można pić gorącą yerba mate przez kilka godzin



__________________________________________________________________

Spożywacie naturalne energetyki? Czy wolicie 'tradycyjną' kawkę?

PS. Dzisiejszy wpis otwiera cykl nt. naturalnych energetyków. Mam nadzieję, że Wam się spodoba Sąsiedzi :-)



    Standardowe Komentarze
    Komentarze Facebook

0 komentarze:

Prześlij komentarz