Jak rozpoznać i leczyć celiakię?
Spożywanie glutenu powoduje u osób cierpiących na celiakię reakcję autoimmunologiczną, w wyniku której zostaje uszkodzona błona śluzowa jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zostają zniszczone i nie wchłaniają prawidłowo składników odżywczych, co prowadzi do powstania zespołu złego wchłaniania.
Najczęściej występujące objawy celiakii :
- bóle brzucha
- wzdęcia
- problemy trawienne
- brak łaknienia
- spadek masy ciała
- anemia
- depresja
Jak rozpoznać celiakię?
Pierwszym etapem jest wizyta u lekarza rodzinnego, który powinien skierować pacjenta z podejrzeniem choroby trzewnej do gastroenterologa. Jeśli lekarz podejrzewa celiakię, zleci badanie krwi - zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:
- przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
- przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
- przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
Lekarz, w kolejnych etapach może także zlecić endoskopię z biopsją i badanie histopatologiczne wycinka błony śluzowej jelita cienkiego. Jedną z możliwości rozpoznania celiakii są również badania genetyczne.
Dieta bezglutenowa
Stosowana w celiakii dieta, wymaga odstawienia wszelkich produktów,
w których obecny jest gluten. Żywienie zgodne ze wskazaniami lekarzy i dietetyków jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania osób z nietolerancją glutenu.
w których obecny jest gluten. Żywienie zgodne ze wskazaniami lekarzy i dietetyków jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania osób z nietolerancją glutenu.
Jakich produktów unikać w celiakii?
Najnowsze zalecenia dotyczące dietoterapii osób cierpiących na choroby glutenozależne, wskazują na wykluczenie z diety m.in. źródeł:
- gliadyny (pszenica)
- sekaliny (żyto)
- hordeiny (jęczmień)
- aweniny (owies)
Pełnowartościowe zamienniki produktów zawierających gluten:
- nasiona lnu oleistego - wysoka zawartość: błonnika, białka, NNKT, witaminy E,
- dziki ryż - bardzo wysoka zawartość lizyny, a także kwasu foliowego, Mn, Zn i witamin z grupy B,
- gryka - bogata w aminokwasy egzogenne, witaminy z grupy B, witaminę E, a także Mg, Fe, Zn, Cu, K, P,
- proso - obecność kwasów tłuszczowych, wysoka zawartość białka,
- sorgo - duża ilość błonnika pokarmowego i NNKT, a także witamin z grupy B
- ziarna chia - obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego, oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym
- quinoa - duża ilość pełnowartościowego białka, witaminy, E, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego
Wdrożenie diety bezglutenowej, u większości pacjentów prowadzi do regeneracji kosmków jelitowych, co poprawia wchłanianie składników odżywczych i prowadzi do ustąpienia objawów jelitowych i pozajelitowych.
Dieta bezglutenowa wymaga przygotowania merytorycznego - osoba z nietolerancją glutenu potrzebuje 'interwencji edukacyjnej', w ramach której uzyska wiedzę dot. m.in. czytania etykiet produktów spożywczych.
________________________________
Czy ktoś z Was stosuję dietę bezglutenową z przyczyn zdrowotnych? Jestem ciekawa czy Wasze dolegliwości ustąpiły po odstawieniu glutenu?
0 komentarze:
Prześlij komentarz