Dzisiejszy wpis rozpoczyna nową serię postów z przepisami na lunchboxy, które będą publikowane w Spiżarni. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do 'tworzenia' własnych, pysznych pudełek-). Na pierwszy ogień wjeżdża sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i żurawiną :-) .
Niezbędne produkty:
- pół małej sałaty lodowej- 2 garści szpinaku
- 2 pomidory
- pomarańcza
- pół kostki sera feta
- garść żurawiny
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek- pół łyżeczki octu balsamicznego
- dwie łyżeczki soku z pomarańczy
- pół łyżeczki miodu
- sól
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Sałatę i szpinak umyć i osuszyć. Umieścić w lunchboxie. Pokroić pomidory, pomarańczę i ser feta. Układać po kolei, warstwami. Dodać pokrojoną w kostki fetę, posypać żurawiną. Przygotować sos: zmieszać oliwę z octem i miodem, dodać sok z pomarańczy, dodać sól i pieprz według uznania. Doprawić sałatkę sosem na 10 minut przed spożyciem.Smacznego!
_________________________________________________________________
Przygotowanie sałatki nie powinno Wam zająć więcej niż 5 minut, a satysfakcja z konsumpcji pysznego, zdrowego i wartościowego posiłku w pracy, będzie ogromna. Lubicie przepisy na szybkie w przygotowaniu dania?
0 komentarze:
Prześlij komentarz